GLAS IN LOOD , Glaslicht - Glas in Lood - Den Bosch

GLAS IN LOOD door restauratie als nieuw

Een goed gemaakt glas in lood raam kan enorm lang mee gaan. Eeuwen zelfs. Dat wil zeggen: het glas. Het lood moet elke eeuw toch wel een keer vervangen worden. Er staan kerken en kathedralen in Europa waar stukjes glas in de glas-in-lood-ramen zitten die gebrandschilderd zijn rond het jaar 1000. Die ramen zijn dus minstens tien keer in en uit de kozijnen geweest. Helemaal uit elkaar gehaald, alle stukje glas schoongemaakt en vervolgens weer met nieuwe loodprofielen in elkaar gezet.

Zo moet een oud glas in lood raam vrijwel altijd "verlood" worden. Het oude lood is poreus en breekbaar geworden, er is geen ruitje meer te herstellen zonder dat het lood kapot scheurt. Om een glaasje te vervangen moet daarom het hele raam uit elkaar worden gehaald. Alle glasstukjes moeten worden gereinigd en eventuele kapotte glaasjes moeten worden vervangen (is soms nog een hele toer om precies de goede kleur te zoeken en te vinden). Kapot gebranschilderd glas kan soms weer in elkaar gezet woren met hele smalle loodprofielen (4 mm bijvoorbeeld).

Daarna wordt het hele raam weer in elekaar gezet en eventueel gekit en gepatineerd (zodat het lood en de soldeerpunten donkerder worden en niet emer zo opvallen).

Door het zo goed mogelijk beheersen van het eeuwenoude glas in lood ambacht te combineren met mijn grote interesse in het kunstenaarschap wil ik verrassende glas in lood ramen maken in een zo optimaal mogelijke samenspraak met de klant.

Op de locatie waar het glas in lood raam geplaatst gaat worden ga ik in gesprek met de toekomstige klant. Waar moet het raam allemaal aan voldoen. Kleurcombinaties, textuur van het glas, mat of doorzichtig, welke grootte? Wordt het glas in lood raam tussen glaslatten geplaatst of (weer) in stopverf, in enkel of dubbel glas of wordt het achter bestaand glas gehangen of geschroefd? Wat worden de overheersende vormen (speels, strak, recht-toe-recht-aan, sierlijk, hoekig) of verwijst het naar een bepaalde architectonische stroming ('dertiger jaren', de Stijl, Art Deco, Jugendstil).

Moet je er van binnen door naar buiten kunnen kijken of is het juist bedoeld om hinderlijke inkijk vanaf de straat of (over)buren te voorkomen? Waar komt de zon op, is er een straatlantaarn in de buurt, kun je er gemakkelijk bij om het schoon te houden?

Tijdens zo'n gesprek ter plaatse geef ik vervolgens een prijsindicatie (*) en als we het daarover eens geworden zijn maak ik eventueel nog wat digitale foto's van de situatie. Dan ga ik aan het werk door een aantal schetsen te maken.
www.GLASLICHT.nl
www.glas-in-lood.org

Gertjan van Beijnum
info@glaslicht.nl
Papenhulst 26 - 5211 LC
Den Bosch
telefoon: 06.16673856
KvK-inschrijving: 17212690

www.glas-in-lood.org

Meer informatie: | glas in lood restauratie | glas in lood prijs | glas in lood dubbelglas | glas in lood begrippen | glas in lood woordenlijst | glas in lood cadeaus | glas in lood werkplaats | glas in lood ramen | glas in lood glaslicht |